Manchesterlaget 1902-03, poserar i tröjor för både hemma- och bortamatch.

TIDEN FÖRE

JÄRNVÄGSARBETARE STARTADE klubben redan 1878; då under namnet Newton Heath. Inledningsvis gick man matcher mot andra järnvägsarbetare samtidigt som man bar färgerna grönt och guld, vilket var järnvägsbolagets färger. En färg de också bar i sin första tävlingsmatch utanför järnvägsvärlden, när de förlorade mot Bolton Wanderers reservlag med 0–6. Säsongen 1892/93 deltog de som Newton Heath i ligans högstadivision, men blev nedflyttade efter två säsonger.

Efter finansiella svårigheter antog man 1902 namnet Manchester United. Uniteds första storhetstid inträffade i och med ligatitlarna 1907/08 och 1910/11 samt FA-cupen 1908/09 under en viss Ernest Magnall, vilken därmed är den tredje mest framgångsrike United-tränaren genom tiderna efter giganterna Sir Matt Busby och Sir Alex Ferguson. Under samma period flyttade klubben till Old Trafford.

MELLANKRIGSTIDEN skulle visa sig bli en tuff period för United som blev lite av en jojo-klubb mellan första och andra divisionen. På 30-talet var klubben till och med nära nedflyttning i trean.

I februari 1945, fortfarande i uniform, träffade en viss Matt Busby Manchester Uniteds ordförande James W Gibson och skrev på ett smått revolutionerande kontrakt. Busbys hade som spelare tillhört Manchester City och Liverpool FC. I den senare klubben hade han dessutom tagit en ung Bob Paisley under sina vingar och skolat in honom i klubben. Paisley skulle efter karriären som spelare bli Bill Shanklys assistent och sedermera Liverpools mest framgångsrike manager genom tiderna.

Busby hade fått ett erbjudande av Liverpool att assistera den dåvarande Liverpool-managern George Kay, men skotten ville mer med sitt ledarskap och det ramverk Liverpools styrelse kunde ge var för begränsat. Jobbet i Manchester var dock ledigt och Busby drev igenom ett femårskontrakt, i syfte att skapa en fotbollsrevolution.

Actionbilderna från matchprogrammen slutade aldrig att fascinera. Framsidan bjöd ofta på något laddat, men det fanns också uppslag med bildkavalkader inne i programmet, något som givetvis finns kvar än idag. Jag prenumererade själv på Evertons matchprogram under en säsong på 1980-talet och just bilder från situationer från föregående match blev kanske det enda jag fick uppleva från vissa matcher.
Det speciella med kontraktet var hans befogenheter. Busby skulle få fria händer att bestämma över träningar som att ta ut laget och dessutom besluta över vilka spelare som skulle köpas och säljas. På den tiden unika maktbefogenheter.
OLD TRAFFORD VAR svårt skadat av kriget och det var egentligen inte särskilt mycket som stod rätt till i en klubb på dekis. Men Busbys målmedvetenhet fick laget att ganska så raskt resa sig och börja ta titlar.

Det hela resulterade i fem ligatitlar, två FA-cuptitlar och en Europacup mellan åren 1947/48 och 1967/68. Busby lyckades bygga flera lag under sina drygt tjugo år som manager. Alltifrån de tidiga framgångarna under slutet av 40-talet och början av 50-talet, då Johnny Carey var lagkapten via Busby Babes, där flertalet tyvärr förolyckades i Mün-chen-katastrofen 1958, till sextiotalets giganter med spelare som George Best, Bobby Charlton och Denis Law.

BUSBY VAR DESSUTOM den förste så kallade Track Suit-managern i engelsk fotboll, det vill säga engagerad i planering och genomförande samt delaktighet i träningarna. Att vara med på träningar och de facto kunna visa hur övningarna skulle genomföras var extremt ovanligt på den tiden.

Hans taktiska inställning till fotboll handlade om att inte bara vinna, utan också underhålla. Taktiskt var Busby mer en manager som litade på sina spelares förmågor. Han var aktivt emot att belasta spelarna med för mycket instruktioner, vilka skulle leda till restriktioner i spelarnas förmåga att uttrycka sin fotbollskreativitet. En inte ovanlig instruktion var: gå ut och ta bollen. Därefter kunde underhållningen börja.

Bobby Charlton skrev i sin biografi My Manchester United Years:

”Matt wasn’t a coach as such and he never stopped and told you what to do.”

Den kanske allra bästa generationen tappade ju åtta man som dog i flygplanskatastrofen under en mellanlandning i 1958, då United skulle erövra Europa efter att ha vunnit ligan i överlägsen stil med ett lag där medelåldern var 22 år. Därefter blev det nästan en fix idé för Busby att ta hem Europacupen.

En drivkraft som blev starkare än något annat och 1968 lyckades han med nästa magiska United-upplaga – centrerat kring Denis Law, Bobby Charlton och George Best – att ta hem den åtråvärda pokalen. Vilket också fick markera slutet på hans karriär.

UNDER 50-TALET hade Busby dominerat engelsk fotboll tillsammans med sin vän och managerkonkurrent Stan Cullis i Wolves. Busby Babes var ett resultat av den fotbollsmiljön. Åren som följde blev tuffa för de engelska lagen som hade svårt att hantera den kontinentala fotbollen, såsom den spelades av exempelvis Catenaccions främsta uttolkare Helenio Herrera i Inter. Manchester United och Busby tog upp handsken från Cullis Wolves genom att bli det första engelska laget att vinna Europacupen. Det var inte bara en revansch för Busby Babes, utan för den engelska fotbollen som helhet.

En fantastisk manager kan klara av att bygga två storlag, men fler än så brukar vara svårt, då processen verkar vara oerhört energidränerande. Bill Shankly avgick självmant när hans andra generation stod på toppen och han inte visste hur han skulle orka ta sig igenom nästa våg.

Ambition, inspiration och karisma var ingredienser som fick Sir Matt Busbys lag att lyfta, om och om igen, i tre gyllene generationer, förutom den där sorgliga dagen i München 1958.

Annons