ELVAN

TIPSEXTRA-TIDEN sammanfaller med den kanske sämsta tiden efter andra världskriget för Manchester United. Men ändå vimlade stjärnorna förbi i parti och minut, vilket givetvis gör det svårt att ta ut det absolut bästa laget.
 
De stora spelarna från 60-talet gjorde rätt få Tipsextra-matcher och även en hel del storspelare från 90-talet kom in ganska sent. Elvan blir därmed en balansgång mellan Tipsextra-påverkan och storhet i form av kompetens samt framgång. Självklart ett omöjligt uppdrag. Sir Alex Ferguson konstaterade själv att han ideligen fick frågan om vilket som var hans bästa elva.
 
”Det är otroligt svårt. Man kan inte utelämna Scholes och man kan inte utelämna Bryan Robson. Av dem fick man minst tio mål per säsong. Men då inställer sig frågan: Det går väl inte att utelämna Keane?” (översättning: Olov Hyllienmark)
 
Sedan går han vidare med exempel på omöjliga val. Och då behöver han inte ens ta ställning till giganter som George Best, Bobby Charlton och Denis Law! Jag lutar mig tillbaka till insatser under Tipsextra-perioden, vilket gör att den märkvärdiga treenigheten från 60- och det tidigare 70-talet inte kommer i fråga.
 
Möjligtvis skulle man kunna säga att Eric Cantona har för få matcher för att komma med, men … Cantona … Att utelämna honom vore ju som att påstå att Lars-Gunnar Björklund inte hade någon betydelse för Tipsextra.
GARY BAILEY (England), målvakt (18) 28 % av matcherna
 
En uttagning som smärtar. Egentli- gen är Peter Schmeichel en betydligt bättre målvakt, men Baileys blonda kalufs blev lite av en symbol för Tipsextra. Två landskamper för England under en period då konkurrensen var mördande är också en fjäder i hatten, såväl som att han faktiskt var Schmeichels idol. Vaktade målet mellan 1978 och 1987.
 
MIKE DUXBURY (England), högerback (19+2) 32 %
Skrev på som skolpojke för United 1975 och blev klubben trogen till 1990. Spelade på flertalet positioner, men föredrog högerback. Aldrig given och ofta fick han se sig sidsteppad av mer berömda namn, men trots detta fick han ihop till 21 matcher i Tipsextra och 10 landskamper för England. Det finns vassare höger- backar, men få lika starka trotjänare
 
STEVE BRUCE (England), mittback (23) 35 %
 
Ännu en av de där få lysande spelarna som aldrig fick göra en landskamp för England. Men för Alex Ferguson var han en nyckelspelare i början av den extrema framgångsvågen. Tar platsen före gubbar som Kevin Moran och Paul McGrath, vilka Ferguson ansåg för skadebenägna för att skapa stadga. I United under åren 1987-96.
 
GARY PALLISTER (England), mittback (22) 34 %
Alex Ferguson byggde lagen från ett stabilt mittlås, vilket Pallister bildade med Steve Bruce och tar därmed platsen före giganter som 70-talets lagkapten Martin Buchan och även Gordon McQueen. Den långe mitt- backen av klassiskt stuk blev en riktig profilvärvning när han kom från Middlesbrough 1989 och skulle sedan stanna nio år i United. Det blev även 22 landskamper för England.
 
DENIS IRWIN (Irland), vänsterback (20) 31 %
 
Irländaren med den sköna vänster- foten. I United mellan 1990-2002, och var kanske som allra bäst under Tipsextra-tiden fram till 1995. En av de dolda hjältarna i Fergusons storlag. Gjorde sitt jobb med stil och finess. Hela 56 landskamper för Irland. Given i denna elva.

STEVE COPPELL (England), höger mittfält (19) 29 %

Kom från Tranmere Rovers till United 1975 och lämnade inte förrän 1983. Hade det inte varit för en efterhängsen skada han fick i en VM-kvalmatch med England 1982, så hade det blivit än fler än de 42 landskamper han gjorde. Dessutom ännu fler matcher för United. I oktober 1983 tvingades Coppell sluta med fotbollen, blott 28 år gammal. Tog examen på universitetet och blev även tränare. En kvick och härlig yttertyp.

BRIAN McCLAIR (Skottland), centralt mittfält (27+2) 45 %                       

Redan under första säsongen blev han den förste United-spelare att göra över 20 mål på en och samma sedan George Best 1967/68. En ovärderlig och genomklok spelare som inte bara gjorde mål utan även kunde sjunka ned i plan som en nummer tio eller ännu längre bak på mittfältet. Gjorde även 30 lands- kamper för Skottland.

BRYAN ROBSON (England), centralt mittfält (21) 32 %                       
 
Tipsextra-legendar. Om det inte vore för alla skador hade han sannolikt haft det dubbla antalet matcher. En av de spelare Ferguson kunde känna igen sig i och förlita sig på planen. Given i elvan.
 
RYAN GIGGS (Wales), vänster mitt- fält (11+2) 20 %

Onekligen svårt att finna vänsterbreddare. Inte för att de inte finns, när det kryllar av dem, men de flesta gjorde ändå inte så många matcher, såsom George Best, Gordon Hill, Arnold Muhren, Jesper Olsen, för att nämna några. Giggs är kanske Uniteds bäste spelare genom tiderna tillsammans med George Best, Bobby Charlton, Eric Cantona och Paul Scholes. Dessutom 64 landskamper för Wales.

MARK HUGHES (Wales), forward (27) 41 %                                           

Sparky slog igenom som ungdomsspelare 1980 och förutom ett par säsonger i Barcelona och FC Bayern Munchen, så blev han kvar till 1995. En av de tongivande under Tipsextra-perioden. Ingen lysande målskytt, men skapade för så många andra. 72 landskamper för Wales.

ERIC CANTONA (Frankrike), forward (9) 14 %                                             

Det går inte att lämna Cantona utanför elvan. Få individer har givit ett sådant avtryck i en klubb på absolut toppnivå som fransmannen. Kultförklarad, avgudad och givetvis given. Det blev bara 45 landskamper för Frankrike, mycket beroende på hans personlighet.

Annons