MATCHEN - ANFIELD ROAD FEBRUARI 1982

LIVERPOOL VS IPSWICH. Om Tipsextra vore en liga hade Liverpool vunnit på ett fullkomligt förkrossande vis. Trettiosex vinster, tjugo oavgjorda och blott nio förluster. Att välja ut magiska matcher blir därmed något av en omöjlighet. Dominansen hemma i tv-sofforna var dock som allra tydligast under säsongen 1981/82.
 
I Tipsextra-premiären i november 1981 gjorde man processen kort med lokalrivalen Everton i en match som ändå snackats upp en del i svenska tidningar och där The Toffees ansågs ha en chans. I januari 1982 tog man en gruvlig revansch från 0–2-förlusten säsongen innan mot regerande mästarna Aston Villa med en 3–0-seger på Villa Park.
 
I FEBRUARI KROSSADES Villas titelmotståndare Ipswich från säsongen före med 4–0 och i ligacupen besegrades ett lysande och högpresterande Spurs med 3–1 efter förlängning. Ian Rush gjorde mål i samtliga matcher och Kenny Dalglish var dominant. Sällan har ett lag på ett så markant sätt visat var skåpet ska stå i Tipsextras historia. Av de som för första gången såg på fotboll den Tipsextra-säsongen kan det inte vara någon som inte blev Liverpool-supporter.
 
Jag har valt att lyfta fram ligamatchen mot Ipswich. Uppställningen är för mig den genuint mest överlägsna under Liverpools år av dominans och fotbollen som spelades var magnifik.
 
På en svårspelad yta delvis täckt av is och snö spelade Dalglish en one touch bakåt till Graeme Souness som fann Terry McDermott i djupled och första målet var ett faktum. Unge Ronnie Whelan avancerade senare i djupled och väggade med Dalglish, men bollen bröts av Ipswich-försvaret, bara för att en annan ung herre vid namn Ian Rush skulle få tag på bollen och placerade den bakom Paul Cooper i Ipswich mål.
 
TREDJE MÅLET KOM efter att bollen spelats in i mitten av vänsterbacken Alan Kennedy fram till Kenny Dalglish som lyckades få ned bollen och tog sig förbi två försvarare. Och vi var fortfarande bara i första halvlek. Ipswich var dock inte ofarliga. Ett europeiskt topplag på den tiden.
 
Men Liverpool var så mycket vassare på allt denna eftermiddag och det hela avrundades med att Kenny Dalglish blev nedgjord i straffområdet, men istället för att invänta straff plockades bollen upp av högerbreddaren Sammy Lee som skickade in ett inlägg till Ronnie Whelan som i sin tur nickade in sitt andra och Liverpools fjärde mål. Än en gång ett bevis för varför Liverpool var så mycket bättre än alla andra.

LIVERPOOL VS IPSWICH 4-0

MÅL: Terry McDermott, Kenny Dalglish, Ian Rush och Ronnie Whelan.
 
LIVERPOOL: Bruce Grobbelaar, Phil Neal, Mark Lawrenson, Alan Kennedy, Ronnie Whelan, Alan Hansen, Kenny Dalglish, Sammy Lee, Ian Rush, Terry McDermott, Graeme Souness.
 
IPSWICH: Paul Cooper, George Burley, Steve McCall, Mick Mills, Frans Thijssen, Kevin Steggles, John Wark, Arnold Muhren, Paul Mariner, Steve Parkin (Kevin O Callaghan), Eric Gates.
 
KOMMENTATOR: Bo Hansson

Annons