EPILOG

TJUGOSEX ÅR MED TIPSEXTRA och i skrivande stund tjugosju år sedan Liverpools senaste ligatitel. Nostalgi och förbannelse i en och samma mening. Storhetstiden mellan 1963/64 till 1989/90 passar rätt bra in i 1969-1995. Liverpool FC är det överlägset bästa Tipsextra-laget genom tiderna.
 
Graeme Souness fick sparken 1994, vilket i sig var en skandal, då managers inte sparkades i Liverpool på den tiden, utan de avgick när de tagit tillräckligt många titlar. Magin var bruten. Kedjan av framgång, sammanhållning och konstant överprestation såväl som det vägvinnande och underhållande spelet. Allt var borta.
 
Stommarna med ledargestalter i varje lagdel ett minne blott och en lång ökenvandring som ibland tog klubben hägrande nära ligatiteln var inledd. Vem hade trott det? Ingen, då Tipsextra blommade som mest. Men – å andra sidan – vem hade trott på romerska rikets fall eller det brittiska imperiets nedmontering?
 
Bill Shankly, Bob Paisley med flera byggde ett imperium ingen trodde var möjligt. Men än orimligare kändes det då det föll. Imperier faller. För eller senare, men de kan byggas upp igen.

Annons