ELVAN

ATT TA UT en elva i klubben som dominerade stora delar av Tipsextra ställer en givetvis inför en rad olika mer eller mindre orimliga utmaningar. Det svåraste är nog att väga lysande kompetens mot faktumet att de kan vara Tipsextralegendarer med massor med matcher.

Annons

Exempelvis faller ikonen Kevin Keegan bort på grund av för få matcher, särskilt med tanke på konkurrensen. Men det är fler fantastiska spelare som inte tar plats mest av samma skäl, såsom Ron Yeats, Chris Lawler, Mark Lawrenson, Ian Callaghan, Tommy Smith, Ian St John, Steve Heighway, Phil Thompson, Steve McMahon, Peter Beardsley, Dean Saunders, Steve McManaman och Robbie Fowler.
 
Phil Thompson får dock se sig utkonkurrerad kompetensmässigt av Emlyn Hughes. Detsamma gäller för Ray Kennedy i jämförelse med John Barnes. Det som tynger mig allra mest är dock att Ray Clemence nog får ge vika för Bruce Grobbelaars fantastiska 32 matcher i Tipsextra.
TERRY McDERMOTT (England), centralt mittfält (21+0) 32 %               
 
McDermott gjorde sig ett namn som innermittfältare tillsammans med Graeme Souness. Två mustaschprydda herrar i mittens rike. En djupledslöpare av finaste sort. 25 landskamper för England.
 
GRAEME SOUNESS (Skottland), centralt mittfält (22+0) 34 %
 
Hård, hänsynslös och direkt hemsk att spela mot. En spelfördelare, djupledslöpare och bollvinnare på samma gång. Konkurrerar ut den lika stenhårde Steve McMahon i stentuff kamp. Den komplette mittfältaren, särskilt som man ville ha dem på 70- och 80- talet. Ledare på plan. Hann även med 54 landskamper för Skottland och en karriär i Sampdoria och Rangers FC.
 
JOHN BARNES (England), vänsterbreddare (19+0) 29 %                                 
 
Elegans. Ja, det räcker nog så egentligen. Stod för så mycket fotbollsgodis under 80-talet att det nog är svårt för dagens ungdomar att föreställa sig. Dessutom på en position som i Liverpool blivit något av en klassiker. Steve Heighway, Ray Kennedy och Ronnie Whelan är alla giganter av sitt slag, men Barnes var ett unikum. Hela 79 landskamper för England och en tioårig karriär i Liverpool (1987–97).
 
KENNY DALGLISH (Skottland), forward (24+0) 37 %
 
Kanske den störste, bäste och mest begåvade. Gick inte att stöta på för hårt, då vände han bara bort försvararen. Å andra sidan gick det ju inte att ignorera honom heller. Låg bakom många av Ian Rushs mål och blev även en legendar i egenskap av manager. 102 landskamper för Skottland säger det mesta om en herre som dessutom var magnifik i Celtic innan han skrev på för Liverpool.
 
IAN RUSH (Wales), målskytt (31+0) 48 %
 
Tipsextras överlägsne skyttekung med 15 mål, det vill säga hela fem mål före tvåan. Även Liverpools främste målskytt genom tiderna med sina 346 mål. Ett unikum i en Liverpool-tröja. Given på topp i denna elva. 73 landskamper för Wales. Samarbetet med Kenny Dalglish är ett av de mer unikt framgångsrika i engelsk fotbollshistoria.

Annons