Arsenals spelare Eddie A Hapgood and Dan Lewis.

Annons

TIDEN FÖRE

ARSENAL VAR FAKTISKT den första klubben från södra delen av England att gå med i den nybildade fotbollsligan 1893 och redan 1904 spelade klubben i högstadivisionen. Men framgångarna skulle vänta.

Och illavarslande nog blev en första stor dag FA-cupfinalen mot Cardiff City 1927 där den första och sista versen av Abide with me för allra första gången ljöd över Wembley med omnejd strax före avspark runt 15.45 svensk tid. Det är också då ståpälsen reser sig högre än man tror är möjligt och förväntan inför finalen är som störst.

Cardiff City från Wales vann med 1–0 efter ett misstag av Arsenals målvakt Dan Lewis. Det är första och enda gången hittills som bucklan kidnappats från England, vilket för evigt säkerligen är en skam för The Gunners. Och behöver jag säga att just Arsenals målvakt Dan Lewis var walesare

Dessutom var det den första finalen som sändes av BBC Radio och en av två kommentatorer – George Allison – blev senare manager för Arsenal och tog dem till flera titlar under storhetsperioden på 30-talet. Han efterträdde legendariske Herbert Chapman som byggde laget och blev den förste managern att skapa en riktigt mäktig dynasti.

Stora lag och eror hade funnits förr, men inte den typ av lagbygge skapat av en stark manager som Chapman sedan skulle föra vidare till fotbollshistorien. Tyvärr dog han i sviterna av en infektion 1934, vilken han ådragit sig under en av sina många resor i landet för att scouta spelare och rekognosera motståndare.

CHAPMAN BYGGDE TVÅ STORLAG, Huddersfield och sedan Arsenal. En guldmakare, helt enkelt. Han är också känd som ideologen bakom WM-formationen där centerhalven tar ett steg tillbaka och blir centralfigur i en trebackslinje samt inrar som drar sig tillbaka något i plan för att skapa länk från mittfält till forwards. Vid slutet av 30-talet använde de flesta engelska lag denna formation. Arsenal bestod då av storstjärnor som Cliff Bastin, Eddie Hapgood, David Jack, Ted Drake och Alex James. Publiken strömmade till Highbury och Arsenal tjänade pengar och blev kända som The Bank of England.

Allison tog över ett självspelande piano, vilket han dock förvaltade mycket väl. Totalt sett under Chapman och Allisons tid blev det hela fem ligatitlar och två FA-cuppokaler. Arsenal gick in i andra världskriget som en stormakt i engelsk fotboll.

Direkt efter kriget lät inte framgångarna vänta på sig. Ligatiteln 1947/48 följdes av en FA-cup 1949/50 samt ytterligare en ligatitel 1952/53. Allt under managern Tom Whittaker, men kriget hade satt sina spår. Ingen annan klubb hade fler stupade i kriget än The Gunners och en skuld från återuppbyggnaden av North Bank spökade. Arsenal FC gick in i en tung period och skulle inte vakna förrän Tipsextra drog igång och då fanns där några profiler utöver det vanliga.

Annons