ELVAN

Det handlar om djupa veck i pannan när jag ska utse Arsenals elva. Det finns ju många spelare att välja på. många bra spelare, ofta med rätt många Tipsextramatcher i den klassiska tröjan. I slutet av 80- och första halvan av 90-talet visades Arsenal med betydligt högre frekvens än tidigare och det är också då de stora framgångarna kom.

Tyngdpunkten blir därmed från George Grahams era, men även innan dess fanns ju riktigt lysande spelare. Det smärtar att inte finna plats för 70-talsgiganter som Pat Rice, Frank Stapleton, Brian Talbot, Alan Sunderland med flera. Men även senare hjältar får stiga åt sidan som Nigel Winterburn, Steve Bould, Ian Wright, Paul Davis och så vidare.

Särskilt Winterburn kanske borde ha tagit en plats, men konkurrensen med Sansom var ju stenhård. Och att ta ut en målvakt kändes nästan omöjligt. Fundera en tag att ta ut Grahams favoritvariant, där han kör med tre mittbackar, men landande ändå i en 4-4-2.

Annons

Annons

KENNY SANSOM (England), vänsterback (15) 27 %

Med sina 86 landskamper den meste ytterbacken genom tiderna för England. Lagkapten i Arsenal till dess att Adams tog över och den kanske mest givne i varje uppställning under större delen av 80-talet. Prenumererade under nästan ett decennium på vänsterbacksplatsen i årets lag. Tillsammans med Liam Brady och David O’Leary en av de som var Arsenal under slutet av

DAVID SEAMAN (England), målvakt (15 matcher, 0 inhopp) 27 % av matcherna

Knivskarp konkurrens med Pat Jennings och strax därefter den något sämre John Lukic som ändå gjorde 18 matcher i Tipsextra. Oerhört hårfint mellan Jennings och Seaman, vilka båda var världmålvakter. Seaman får min hjärnas röst. 564 matcher för Arsenal och 75 landskamper för England. Jennings får dock mitt hjärtas röst.

LEE DIXON (England), högerback (23) 42 %

Anlände från Stoke 1988 och skulle stanna fram till 2002. En klippa i Tipsextra under en tid då Arsenal visades ofta. 22 landskamper för England. När han la skorna på hyllan hade han spelat mot 91 av de 92 klubbar som fanns i ligasystemet.

Endast Fulhams Craven Cottage har gått honom förbi.

TONY ADAMS (England), mittback (23) 42 %

Arsenals obestridlige ledare under perioden 1983–2002. Tog sig igenom ungdsomleden såväl som ett alkoholmissbruk och blev den klippa mot vilken George Graham och Arsene Wenger lutade sig emot. En gigant. Given. Och en självklar lagkapten. Hann även med 66 landskamper för England.

DAVID O’LEARY (Irland), mittback (30+1) 56 %

Sanslöst många Tipsextra-matcher, särskilt med tanke på att han under 70- och början av 80-talet. Innan storhetsperioden.

DAVID ROCASTLE (England), höger mittfält (16+3) 34 %

Från ungdomsleden tog han sig fram tillsammans med Arsenals gyllene generation som skulle fira så många triumfer i slutet av 80- och början av 90-talet. En oerhört skicklig fotbolls- spelare som kunde spela på kanten såväl som i mitten. Gjorde dessutom hela sex mål i Tipsextra. Rocky värmde fotbollsälskares hjärtan. Det blev dock bara 14 landskamper för England och en för tidig död när han lämnade oss 2002.

MICHAEL THOMAS (England), centralt mittfält (15+1) 29 %

Avgjorde mot Liverpool och sparkade hem ligamästerskapet åt Arsenal 1988/89. En spelare som kanske kunde fått ut ännu mer av sin förmåga, men en oerhört bra spelare att ha på mitten, dessutom med rätt många Tipsextra-matcher i bagaget. Tar platsen i konkurrens med Paul Davis som hade en längre karriär iArsenal, men kanske inte lika bra.

LIAM BRADY (Irland), centralt mittfält (7) 13 %

Med endast sju Tipsextra-matcher i bagaget kanske man egentligen inte ska ta plats i denna magiska elva. Men vi talar om Liam Brady. Chippy var en trollkarl under 70-talets andra hälft som dessvärre drog vidare och gjorde succé i Juventus 1980. Legendarisk insats i FA-cupfinalen 1979 och en av de mest begåvade spelare som dragit på sig en Arsenal-tröja. Totalt 72 landskamper för Irland.

GEORGE ARMSTRONG (England), vänster mittfält (10) 18 %

Den ende från dubbellaget 1970/71. En fantastisk ytter som tar platsen i konkurrens med främst Graham Rix, men även vår svenske Anders Limpar som ofta anses som en av de mest begåvade yttrar 80- och 90-talen. Med 621 matcher är det endast David O’Leary ooch Tony Adams som har fler för Arsenal än George Armstrong.

PAUL MERSON (England), forward (19+3) 40 %

Ännu en ungdosmspelare ur de egna leden som blev en del den gyllene generationen. Kunde spela i princip var som helst i planens offensiva delar. Han var länken mellan mittfält och en mer klassisk centerforward. 21 landskamper för England och faktiskt fyra mål i Tipsextra.

ALAN SMITH (England), forward (22+2) 44 %

Arsenals egen skyttekung i Tips-extra. Klassisk centerforward som redan var en stor stjärna när han värvades från Leicester City 1987. Det blev 115 mål under åtta säsonger för The Gunners och i Tipsextra gjorde han sex mål. Ingen glamourspelare, men likafullt given i denna elva. 13 landskamper för England.

Annons